Salı, Ağustos 23, 2005

Bir iman hizmetinin doğuşu

BARLA MODELİ
Ümit Şimşek


Baharın en güzel yaşandığı Anadolu köşelerinden birinde, bir bahar günü başladı Risale-i Nur'un macerası.

Yazılan eserler, etrafında, insanları topladı pervaneler gibi.

Her kesimden, her anlayıştan okuyucular, onun satırlarında, kendilerini cennet gibi bir ülkede buldular.

Böylece, kendiliğinden bir okul ve bir hizmet modeli ortaya çıktı Barla'da.

Bu modelde yüzyılların arayışına cevap vardı.

Barla Modeli'ni kitapçılardan, NT mağazalarından ve aşağıdaki adreslerden temin edebilirsiniz:

Zafer Yayın Grubu: 212 – 512 80 80

http://www.zaferkitap.com

http://www.zaferdergisi.com

http://www.kitapyurdu.com/

_________________________________

Kitaptan

Önsöz


Uluslararası değerler üretmede, en azından son yüzyıllık kesit ele alındığında, çok ileri bir ülke sayılmayız. Tarihimiz her ne kadar bu konuda zengin bir kaynak teşkil ediyorsa da, geçmişle bağlarımızı koparan bir Milât anlayışı, bizi geçmişimizin uluslararası değerleri karşısında yabancı hale getirdiği gibi, yeni değerleri de ortaya güçlükle çıkarır hale getirmiştir. Bununla birlikte, Türkiye’nin Cumhuriyet döneminde ortaya çıkardığı değerler içinde hiç yabana atılmayacak isimlerin bulunduğu gözardı edilemez—yahut edilmemelidir. Bediüzzaman Said Nursî, bu isimlerin başında gelir.


Risale-i Nur Külliyatı adı verilen eserlerin müellifi ve aynı adla anılan akımın kurucusu olan Bediüzzaman, bu eserlerle ve bu akımla, dünyanın önde gelen bilim mahfillerinde bir gündem işgal etmiştir. Bugün Doğu ve Batı ülkelerinin—ki bunlara ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa ülkeleri dahildir—üniversitelerinde, gerek Müslüman, gerekse gayrımüslim bilim adamları tarafından, Bediüzzaman ile eserleri üzerinde akademik çalışmalar yapılıyor. Eserlerin tercüme edilmediği bir dünya dili ise hemen hemen kalmamış durumda. İki yılda bir Türkiye’de Risale-i Nur ile ilgili olarak düzenlenen uluslararası sempozyumlara, dünyanın dört bir yanından yüzlerce tebliğ gönderiliyor ve bunlardan ancak küçük bir kısmı sempozyumda yer alma ve tartışılma imkânı buluyor. Şu kadar var ki, dünyanın keşfettiği bir değeri kendi içinden bulup çıkarma konusunda Türkiye oldukça isteksiz durduğu gibi, akademik çalışmaların sayı ve kalitesinde de dünyanın bir hayli gerisinde bulunuyor. Hıristiyan teologların veya Üçüncü Dünya ülkelerinden bilim adamlarının kaleminden çıkan tebliğlerle boy ölçüşebilecek pek az sayıda bilimsel çalışma, Bediüzzaman’ın kendi ülkesinin üniversitelerinden çıkıyor.


Ne var ki, resmî çevrelerin hiç tanımak istemedikleri, akademik çevrelerin de gönülsüz davrandıkları bir konuda, halk, gündemi hiçbir zaman kaçırmadı. Risalelerin ilk telif ânından itibaren, her seviyeden ve her kesimden insanlar, bu eserlerin etrafında halkalanmaya başladı. Ve o günden bu yana, Risale-i Nur Külliyatıyla beraber, kendilerini “Nur talebeleri” olarak adlandıran bir akım ortaya çıktı.


Bu akıma kimi tarikat gözüyle, kimi cemiyet gözüyle baktı. Fakat Risale-i Nur hareketinin bu tanımlardan hiçbirine uymadığı, zaman içinde herkes tarafından görüldü. Gerçi bu hareket içinde çeşitli eğilimleri yansıtan örgütlenmeler veya cemaatleşmeler de ortaya çıkmış bulunuyor; ama, genel planda ele alındığında, Risale-i Nur hareketinin maddî veya manevî bir örgüt meselesi olmadığı da yine herkes tarafından kolayca görülebilecek bir vakıadır. Daha da öteye gidersek, Risale-i Nur’un bir akım sınırları içinde de hapsedilemeyeceğini söyleyebiliriz. Çünkü eserlerin bilimsel bir tabanı vardır ve kelâm ilmi adıyla anılan bir bilim dalında, farklı bir bakış açısı ve yeni bir üslûpla işlenen dersleri içermektedir. Bu nedenle, Nur Risaleleri, bugüne kadar ülke içinde ve dışında, pek çok farklı akımlar, gruplar, cemaat ve tarikatler içinde de kendisine okuyucu bulmuştur. Bununla birlikte, Risale-i Nur’ların telifinin başladığı andan itibaren, bu eserlerin etrafında bir hizmet modelinin teşekkül ettiği de gözden uzak tutulamaz.


Bu model, herhangi bir örgütsel niteliğe sahip değildir; kaydı, yaptırımı, tayin ve azil veya terfi gibi mekanizmaları yoktur. Ancak, bizzat Risale-i Nur Müellifi tarafından nitelikleri belirtilmiş bir modeldir ve arzu eden herkesin örnek alabileceği bir biçimde ortaya konmuştur. Bunun başarılı bir model olduğu ise, eserlerin ve hareketin bugün dünya çapındaki durumundan bellidir.


Risale-i Nur’un hizmet yöntemlerini, risalelerin bizzat kendilerinden ziyade, eserlerin telif ve neşri sırasında, Bediüzzaman ile talebeleri arasında cereyan eden yazışmalar dile getirmektedir. Özellikle, yazımın başladığı ve Külliyatın hemen hemen dörtte üçünün telif edildiği Barla yıllarında yazılan mektuplar, bu konuda son derece değerli tarihsel belgeler teşkil etmektedir. Bu mektuplar, daha sonraki yıllarda Bediüzzaman ve talebeleri tarafından bir araya getirilerek, Barla Lâhikası adıyla yayınlanmıştır.Elinizdeki kitap, 1926 baharında Barla’da telif edilmeye başlayan Risale-i Nur Külliyatını ve onun etrafında halkalanan insanların meydana getirdiği akımı, Barla Lâhikası içinde yer alan mektupların ışığında incelemeye çalışmaktadır.

31 yorum:

Adsız dedi ki...

Said-i Nursi kimdir?
Barla destanı nedir?
Talebeleri ile arasındaki muhabbet akışı ve cereyanı,
Bir cemaat, bir hizmet modeli nasıl doğdu?
Sistematize olmamış ama ilkeli bir intisap,
Bir çile böyle mi lezzet olur?
Bediüzzaman'a talebe olmanın dayanılmaz güzelliği;
Hepsi bu kitapta.

Adsız dedi ki...

Her zerresi ile ,her safhasında Risale-i Nur'a adanmış, ona hazırlık, onu telif,onu takdim ve onu yaşamak şeklinde gelişen ve görülen bir hayatın sahibi,

Makâsıd-ı Hayatını sözler vasıtası ile Kur'âna hizmet bilen; nurlu istidat,âzami fedakârlık, kâmil iman, şefkat, fazilet, mahviyet sahibi talebeler topluluğu,

İmanın bütün mertebelerini ve lezzetlerini yaşatma potansiyelini hâiz bir eser,

Ve bütün bunları çok doğru tahlil ve takdim eden bir hakiki manevi vâris gördüm, okudum.

Takubiya dedi ki...

yayın için teşekkürler.kayseri evden eve nakliyat

Gebze Evden Eve Nakliyat dedi ki...

Gebze Evden Eve Nakliyat.Parça parça eşya taşıma konusunda her türlü ev eşyanızı kargo şirketi yerine nakliyat firmaları ile taşıtmak isteyebilirsiniz.Yılların tecrübesi ile eşyalarınızı taşıtmak isterseniz sizde gebze nakliyat ile iletişime geçebilirsiniz.

Güngören Nakliyat dedi ki...

Güngören Nakliyat.Güngören nakliyat ile şehir içi şehirlerarası bir şekilde eşyalarınızı uygun fiyata taşıyoruz.profosyonel ekibimizle birlikte sizlerin memnuniyetini kazanmak için elimizden gelenin en iyisini yapacağız.Musa nakliyat ile iletişime geçerek eşyalarınızı taşıtabilirsiniz.

Yenimahalle evden eve nakliyat dedi ki...

Yenimahalle evden eve nakliyatYenimahalle evden eve nakliyat olarak profosyonel çalışma ekibimizle sizlere en iyi hizmeti vermekteyiz.asansörlü taşıma hizmeti vererek 16.kata kadar çıkan son model asansörlerimizle eşyalarınızı problemsiz bir şekilde taşıyoruz.Eşyalarınızı evden eve taşıtmak için şafak nakliyat ile iletişime geçebilirsiniz.

Replika Saat dedi ki...

Replika Saat olarak her tercihe uygun bay ve bayan aksesuar ve saat koleksiyonlarımıza kolaylıkla sahip olmanızı sağlıyoruz. Sizler de web sitemizden Saat Port ile kolaylıkla keyifli bir alışveriş yapabilirsiniz.

Unkown dedi ki...

Afyon Temizlik Firmaları içinde afyon temizlik adlı firmamız sizlere en iyi hizmeti vermekte.Sorunsuz bir şekilde temizlik yaparak evinizi binanızı tertemiz yapıyoruz.Detaylı bilgi için websitemizi ziyaret ederek randevu alabilirsiniz.

Ankara Evden Eve Nakliyat dedi ki...

Ankara Evden Eve Nakliyat hizmetini sizlere en uygun şekilde sizlere sunamaya en kusursuz şekilde devam ediyoruz.

Unkown dedi ki...

Lokma İstanbul olarak istanbulun heryerinde lokma dağıtım hizmeti vermekteyiz.Sevdiklerimizin ruhlarına rahmet göndermek için lokma döktürmek istiyorsanız internet sitemizi ziyaret ederek bizimle iletişime geçebilirsiniz.

etimesgut evden eve nakliyat dedi ki...

Etimesgut evden eve nakliyat hizmetimiz alanında en iyisidir. Her zaman müşterilerimiz iyi bir hizmet alsın diye sıkı çalışmışızdır. Sizler de iyi bir hizmet alacağınızdan emin olabilirsiniz. Buradan bize ulaşarak hizmetimizden yararlanabilirsiniz.

Evden Eve Nakliyat Ankara dedi ki...

Evden Eve Nakliyat Ankara olarak eşyalarınızın zarar görmeden ve zamanın da yeni dairenize taşınmanızı sağlıyoruz. Bütçenize uygun kaliteli hizmetimizi Ersoy Nakliyat ile sizler de alabilirsiniz.

Unkown dedi ki...

Kocaeli Evden Eve Nakliyat olarak eşyalarınızı en hızlı şekilde yeni dairenize taşıyoruz. Ayrıca parça parça eşya taşıma hizmeti vererek eşyalarınızı kargo ile göndermek yerine bizlere vererek eşyalarınza zarar gelmeden gönderebilirsiniz.

Hublot Saat dedi ki...

Hublot Saat ile sizler de şık ve kaliteli aksesuarlarımıza kolaylıkla sahip olabilirsiniz. Eta Saatler ile normalden daha uygun fiyatlarımız ile keyifli alışveriş seçeneği sunuyoruz.

Gülüş Tasarımı dedi ki...

Gülüş Tasarımı olarak uzman hekimlerimiz hastalarımıza uygun tedaviler ile ağız ve diş yapılarını onarmaktadır. Bu sayede dişleriniz daha estetik ve güzel bir görünüme sahip olacaktır. Aradığınız hizmeti ve alakayı web sitemizden ulaşabilirsiniz.

Zirkonyum Diş Kaplama dedi ki...

Zirkonyum Diş Kaplama ile dişlerinizin zirkonyum kaplama ile daha sağlıklı ve estetik bir yapıya ulaşmasını sağlamakla beraber sorunsuz tedavilerimiz ile rahat edeceğiniz bir süreç sunmaktayız. Sizler de rahat tedavilerimiz için web sitemizden ulaşınız.

Nevşehir Özel Diş Hastanesi dedi ki...

Nevşehir Özel Diş Hastanesi olarak ilk kurulduğumuz günden beri binlerce tedaviyi en ekonomik ve en kaliteli şekilde sunduk. uzun yıllar boyunca sağladığımız tedaviler sayesinden sektörün en iyi olmayı başardık.

Unkown dedi ki...

Ankara Evden eve nakliyat yılların tecrübesi ile sizlere hizmet vermekte. Eşya taşıma ve paketleme konusunda en kaliteli hizmeti vererek eşyalarınızı taşıyoruz.Detaylı bilgi için iztaşlar nakliyat adlı internet sitemizden bize ulaşabilirsiniz.

Unkown dedi ki...

Çankaya Nakliyat olarak sigortalı nakliyat hizmeti vererek sigortalı bir şekilde eşyalarınızı taşıyoruz.Sadece eşya taşıma hizmeti değil eşya depolama hizmeti de vermekteyiz. Evinizdeki antika eşyalarınızı veya herhangi bir eşyalarınızı koyacak yeriniz yoksa eşyalarınızı bize emanet edebilirsiniz.Detaylı bilgi için ankara damla nakliyat adlı websitemizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Unkown dedi ki...

Klinigimiz Ankarada hizmet vererek sadece ankara değil birçok şehirden müşterilerimiz gelerek memnuniyetini kazanmaktayız.Kanal Tedavisi fiyatı en uygun fiyata ve en üst kalite malzemelerimizle sizlere hizmet vermekteyiz.Detaylı bilgi için smile design adlı websitemizden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

ağrı evden eve nakliyat dedi ki...

en üst düzey hizmet zincirimizi sizlere sunarak memnuniyetinizi kazanmak adına 7/24 usta ekibimiz ile çalışıyoruz...

Gebze Evden Eve Nakliyat dedi ki...

https://www.ozyusufoglunakliyat.com/gebze-evden-eve-nakliyat/ şirketimizle hem şehir içi hem şehir dışı asansörlü sistemimiz ile kapınıza kadar geliyor uzman çalışanlarımız ve paketleme servisimiz ile sizler daha kaliteli bir hizmet sunuyoruz . iletişim için tıklayınız.

Su Arıtma Eskişehir dedi ki...

Su Arıtma Eskişehir suların arındırılmasına büyük katkı sağlıyor suyun içim gücünün arttırılması ile içimi daha yumuşak hale getiriliyor siz de arıtılmış içme suyu için Aquaman Su Arıtma ile iletişime geçebilirsiniz.

Hira oto kurtarma dedi ki...

Eskişehirin en iyi araç kurtarma firması olma yolunda ilerlemekteyiz.Usta ve tecrübeli şöförlerimiz,son nesil araç kurtarma araçlarımız ile bir telefonla yanınızdayız,iletişim için tıklayınız...

MBT gayrimenkul emlak dedi ki...

siz değerli müşterilerimizi hayallerindeki konuta kavuşturmak adına deneyimli çalışanlarımız ile beraber son derece kaliteli bir hizmet vermeye devam ediyoruz...

ideal evden eve nakliyat dedi ki...

İşlerinde deneyimli,profosyonel ekibimiz ve son nesil asansörlü araçlarımız yardımıyla eşyalarınıza herhangi bir hasar vermeden siz değerli müşterilerimize en güvenilir en kaliteli hizmeti sunmaya ve 100%100 müşteri memnuniyetini kazanmaya devam ediyoruz.Üst düzey bir performans arıyorsanız iletişime geçiniz.

akçaylar temizlik dedi ki...

yıllardır 100%100 müşteri memnuniyetimizi koruyarak ilerliyoruz.İşlerinde titizlikle çalışan ve detaya önem veren ekibimiz sayesinde sizlere kaliteli bir hizmet sunmaya devam ediyoruz.

nakilistan nakliyat dedi ki...

son nesil asansörlü araçlarımız ve işlerinde deneyimli ustalarımız ile sizlere en kaliteli hizmet zincirlerimizi sunmaya devam ediyoruz.Eziyetsiz ve üst düzey bir taşınma için firmamız ile irtibata geçiniz.

Ağrı Evden Eve Nakliyat dedi ki...

Sektöründe bir numara olan Ağrı Evden Eve Nakliyat bir çok hizmeti uygun fiyata sizler ile buluşturuyor. Alanında uzman ekip arkadaşlarımız müşteri memnuniyeti odaklı çalışıyor böylece hep bir numara olmayı başarıyor . 7/24 hizmet veren tugay express ailemiz ile çalışmak için iletişime geçiniz

Malatya Evden Eve Nakliyat dedi ki...

Malatya Evden Eve Nakliyat ailesi olarak müşteri memnuniyeti odaklı çalışmaktayız . Alanında uzman işlerini titizlik ile yapan ekip arkadaşlarımız ile bir çok hizmeti kaliteli ve uygun fiyata sizler ile buluşturuyoruz . 7/24 hizmet fırsatı geniş araçlarımız ile sizlerin de bir numarası olacağımızdan eminiz . İletişime geçmek için tıklayınız.

Sincan evden eve nakliyat dedi ki...

siz değerli müşterilerimizin memnuniyet ve güvenini kazanmak adına son derece güvenlik önlemlerimizi alarak profosyonel çalışanlarımız ile taşınma sürecinizi en pratik çözümlerimiz ile gerçekleştirmeye devam ediyoruz.Yıllardır 100%100 müşteri memnuniyetini koruyabilen firmamızın hizmetlerinden sizlerde en ekonomik şekilde faydalanabilirsiniz.

Ayetler ve İbretler / yeni bir dizi

KUR'AN ÇALIŞMALARINDA YENİ BİR SOLUK Bir süredir Dost TV ekranlarında yayınlanan Ayetler ve İbretler programının ilk 80 bölümü, iki kita...